Aktualności dla Opiekunek osób starszych

Martinsweckle – drożdżowe ludziki świętomarcińskie (przepis dla Opiekunek)

2016-11-10

Niemcy w dzień Św. Marcina pieką tradycyjne drożdżowe ludziki zwane w zależności od regionu: Martinsweckle, Stutenkerl, Weckmänner.

 

Składniki:

1 kg mąki
2 kostki świeżych drożdży
500 ml letniego mleka
250 g roztopionego masła
160 g cukru
1 cytryna wraz ze skórką
2 duże jajka
1 szczypta soli
2 żółtka
rodzynki/migdały do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z mlekiem. Zagnieść z mąką, masłem, cukrem, skórką z cytryny, jajkami i solą. Zostawić ciasto do wyrośnięcia aby podwoiły swoją objętość.

Uformować kulki, wyłożyć na blasze i przykryć ściereczką. Nagrzać piekarnik do 50st, a następnie wyłączyć. Zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na ok 15-20 min. Umieścić w środku szklankę wody. Następnie ostrym nożykiem naciąć na dole tworząc nogi, i powyżej po bokach, aby powstały ręce. Oddzielić również głowę. Nożyczki można zanurzyć w oleju, aby nie kleiły się do ciasta. Z migdałów lub rodzynek zrobić ludzikom oczy i buzię.

Wymieszać żółtka z wodą i posmarować Martinsweckle.

Rozgrzać piekarnik do 180st, piec 12-13 min,

 

(źr. zdjęcia Wikipedia)