Aktualności dla Opiekunek osób starszych

Odporność w naturze

2016-11-16

Jesień i zima to pory roku, podczas których nasz organizm narażony jest na wychłodzenie. Nie jesteśmy w stanie unikać skupisk ludzi gdzie nie trudno o kontakt z bakteriami i wirusami. Warto więc w naturalny sposób zadbać o odporność organizmu, aby uchronić się od mozolnych i długich kuracji leczniczych.

Wiadomo, że najbezpieczniejsze to co w naturze więc zanim sięgniemy po syntetyczne suplementy diety, spróbujmy metod z dziada-pradzada.

 

  1. RUCH

Wiadomo, że na odporność organizmu ma wpływ nie tylko dieta, ale styl życia. Warto poświęcić kilkadziesiąt minut dziennie na spacer na świeżym powietrzu. To dobre nie tylko dla Opiekunki osób starszych ale również dla Seniorów. Podczas wysiłku fizycznego rośnie ilość i aktywność leukocytów i substancji niszczących wirusy.

 

  1. TEMPERATURA W DOMU

Wirusy i bakterie najchętniej rozmnażają się w cieple. Warto więc utrzymywać w mieszkaniu/domu stałą temperaturę 18-20st Celsiusza i często wietrzyć pomieszczenia, w których przebywamy.

 

  1. DIETA

  • IMBIR – Świeży korzeń imbiru można dodawać do herbat, zup, deserów lub spożywać na surowo. Imbir ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające. Ponadto odtruwa i regeneruje organizm i działa napotnie i wykrztuśnie.
  • CYTRYNA I MIÓD – woda z sokiem z cytryny ma właściwości wzmacniające i antybakteryjne dzięki dużej zawartości witaminy C

 

Syrop z cytryny i miodu z dodatkiem imbiru

Składniki:

1-2 cytryny obrane ze skórki

5cm świeżego imbiru

250-300 ml naturalnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Umyć i sparzyć cytryny, pokroić na cienkie plastry, a następnie plastry przekroić na 4. Obrać imbir i pokroić na plasterki. Do słoika układać naprzemiennie plasterkami cytryny i imbiru. Zalać składniki miodem. Włożyć do lodówki na 3-4 dni aż cytryna i imbir puszczą sok.

Sposób podawania:

1-2 łyżki mikstury wraz z plasterkiem cytryny i imbiru zalewamy ciepłą (nie gorącą) wodą i pijemy codziennie na czczo.

 

  • SOKI OWOCOWE – oczywiście mowa tu o domowej roboty sokach z malin, czarnego bzu czy czarnej porzeczki. Soki takie zawierają dużo witaminy C, która poprawia odporność. Ponadto mają właściwości napotne.
  • CZOSNEK I CEBULA – czyli antybiotyki z natury! Zwalczają bakterie, wirusy i grzyby. Warto dodawać czosnek i cebulę do sosów i potraw. Czosnek można połączyć z natką pietruszki, która zneutralizuje jego zapach i przy okazji dostarczy do organizmu dodatkowej porcji witaminy C. Duża dawka cebuli może obniżyć poziom cukru u diabetyków! W przypadku choroby warto się zaopatrzyć w syrop z cebuli, który jest dobry na kaszel a także katar.
  • TRAN – tran ma właściwości przeciwzapalne i uszczelniające błony śluzowe. Zwiększa odporność organizmu na bakterie i wirusy. Zawiera cenne kwasy Omega-3 i Omega-6 oraz witaminę A i D a także fosfor, jod i lecytynę. Jest niezastąpiony w okresie zachorowań i grypy.
  • PROBIOTYKI – inaczej bakterie probiotyczne, to pożyteczne żywe organizmy, które wzmacniają i przywracają naturalną równowagę organizmu i systemu odpornościowego. Najlepsze są te naturalne zawarte w kiszonkach, naturalnym jogurcie i kefirze.
  • OSTRE PRZYPRAWY – (chili, pieprz cayenne, papryczka jalapeño, kurkuma) które niestety nie są polecane Seniorom, wspomagają produkcję przeciwciał i rozgrzewają. Ponadto zawarty w kurkumie kurkumin ma właściwości przeciwzapalne.
  • WITAMINA C – w okresach zachorowań warto spożywać ją w każdej postaci. Wbrew pozorom cytryna nie zawiera wcale tak dużo tej witaminy.

 

Produkt

Ilość witaminy C w 100g

Dzika róża (przetwory, herbatki, napary)

1800mg (garść dzikiej róży = 34 cytryny)

Rokitnik (soki, marmolady, galaretki, dżemy)

1100mg (garść rokitnika = 21 cytryn)

Dereń (kompoty, sosy, syropy, dżemy)

200 mg (garść derenia = 4 cytryny)

Czarna porzeczka

183 mg

Natka pietruszki

178 mg

Papryka czerwona

144 mg

Chrzan

114 mg

Brukselka

94 mg

Papryka zielona

91 mg

Kalafior

69 mg

Szpinak

68 mg

Truskawki

66 mg

Kiwi

59 mg

Cytryna

53 mg

Kapusta kwaszona

16 mg

Jabłka

9 mg

Cebula

6 mg

 

  1. HARTOWANIE ORGANIZMU

Odporność poprawia skutecznie naprzemienny prysznic ciepłą i zimną wodą. Dzięki takim kąpielom, organizm przyzwyczaja się do zmian temperatury. Ponadto zabieg ten pobudza transport komórek odpornościowych do tkanek.