Aktualności

Kawa - wady i zalety aromatycznego napoju

Kawa – aromatyczna roślina, ceniona nie tylko jako pobudzający napój ale używana również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako składnik wielu kosmetyków i leków. Jakie są właściwości kawy? Co jest w niej najcenniejszego? Na co pomaga a na co szkodzi?

Brokuły – właściwości zdrowotne.

Brokuły to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Inaczej nazywane są zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Podczas gotowania wydzielają nieprzyjemny zapach, ale posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Są jednym z najzdrowszych warzyw na świecie dlatego powinny znaleźć się w diecie seniora. Brokuły między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią.

Zwyrodnienie stawu biodrowego

Zwyrodnienie stawu biodrowego (koksartoza) to proces niszczenia chrząstki stawowej, torebki stawowej i innych tkanek w stawie biodrowym.

Choroba Parkinsona

Parkinson to druga po Alzheimerze choroba układu nerwowego. Objawia się spowolnieniem ruchów, drżeniem mięśni oraz sztywnością mięśni. Jest to choroba, która postępuje stopniowo przez kilka lat. Przyczyną choroby Parkinsona jest obumieranie komórek nerwowych znajdujących się w istocie czarnej w mózgu.

Niemiecka kuchnia

Wyjeżdżając na ofertę jako opiekunka musimy liczyć się z faktem, że spadnie na nas obowiązek gotowania podopiecznemu. Warto wtedy dowiedzieć się czy senior ma jakieś zalecenia dietetyczne i jakie potrawy preferuje.

Demencja - otępienie starcze

Demencja, inaczej otępienie starcze to choroba spowodowana uszkodzeniem mózgu. Związana jest z zaburzeniami pamięci i zdolności intelektualnych. Jest to choroba postępująca wraz z upływem czasu. Powoduje również szereg zaburzeń w procesie poznawczym co jest bardzo uciążliwe dla osób samotnych.

Wapń

Wapń jest jednym z najważniejszych składników potrzebnych do utrzymania zdrowia kości i zębów oraz zachowania funkcji mięśni i nerwów. Poza tym wapń uczestniczy w procesie uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie.

Pomidory – dlaczego warto je jeść?

Pomidory to jeden z produktów, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy dla seniorów. Oprócz nich zawierają również mikroelementy: kobalt, mangan, miedź oraz cztery główne karotenoidy: alfa i beta karoten, likopen i luteinę.

Indeks glikemiczny (Der Glykämische Index )

Z indeksem glikemicznym możemy spotkać się głównie podczas komponowania diety dla osoby borykającej się z cukrzycą. Jednak prawidłowy dobór potraw uwzględniający indeks glikemiczny, może uchronić każdego z nas od cukrzycy, nadwagi czy chorób układu krążenia a tym samym zachować prawidłowy poziom cukru we krwi.


Pracuj z nami

WYPEŁNIJ FORMULARZ