Forum

+ ODPOWIEDZ

Biszkopt-kokos-budyń

Ostatni post: 2015-07-09 00:01 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Agnieszka Białecka 8
pochwal 0

Z chęci na słodkie upiekłam dziś ciasto. Takie proste. 

Biszkopt z 6 jaj (chyba nie muszę pisać przepisu, bo każdy tam ma swoje ulubione biszkopty)

Masa budyniowa:

Zrobić domowy budyń:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
1 żółtko
Przestudzić
Następnie zmiksować z masłem. W razie potrzeby dodać jeszcze cukier

Ciasto kokosowe:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć częścią masy budyniowej, na wierzch rozsmarwać pozostałą część i przykryć ciastem kokosowym. 

 

pochwal 0

Zosia litości! Ja dziś po najmniejszej linii oporu - kupiłam ciasto w sklepie. O taka jestem dziś leniwa. 

pochwal 0

Haha, Justyna to faktycznie masz dziś lenia. Ja robiłam galaretkę z truskawkami. Ale nie umywa się do twojego ciasta Zosiu cheeky

pochwal 0

Mniammm ślinka cieknie. Uwielbiam kokos!

pochwal 0

Zrobiłam dziś do kawy. Wyszło wspaniałe. Na prawdę polecam! 

pochwal 0

Gabrysiu cieszę się że ciasto się udało i smakowało. 

Justyna, czasem i ja kupuję ciasto kiedy nie mam ochoty na pieczenie. 

pochwal 0

Słodkie...wolę unikać bo mam tendencję do tycia. 

pochwal 0

Zofia, a ja miałam się odchodzać. Mam nadzieję, że samym patrzeniem najem się słodyczy na zapas. 

+ ODPOWIEDZ