Forum

+ ODPOWIEDZ

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z parówką

Ostatni post: 2015-07-01 14:35 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Bogumiła Wiórek 7
pochwal 0

Witam! Musze podzielić się z wami przepisem na przepyszny kapuśniak. Moja podopieczna bardzo lubi polskie parówki. Pojechałyśmy do sklepu z polskimi produktami i powstał taki oto specjał laugh.

 

Składniki:
pół młodej kapusty białej
2 marchewki
4 małe ziemniaki
łyżka mąki
3 parówki wieprzowe (najlepiej polskie)
natka pietruszki
liść laurowy
1l wywaru warzywnego (ja gotowałam z marchewki, pietruszki, por i selera naciowego)
pół cebuli
2 łyżki masła
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

Gotujemy wywar warzywny. Marchew ścieramy na tarku jarzynowym, podduszamy 5 min na masełku. Szatkujemy drobno kapustę, kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do marchewki kapustę, ziemniaki i wywar. Gotujemy 20min dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i przyprawy. Na patelni dusimy cebulkę przez kilka minut na maśle. Pod koniec dodajemy mąkę i tak przygotowaną zasmażkę wsypujemy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka min. Ugotowane parówki kroimy w krążki i podajemy z zupą. Dodajemy natkę pietruszki.
 

Kapuśniaczek

pochwal 0

Marzenka zrobiłam dziś twój kapuśniak i faktycznie jest przepyszny. Nie wiedziałam, że taka dobra zupa może wyjść z białej kapusty. Mniam

pochwal 0

Przepysznie wygląda ten twój kapuśniak. Chyba zrobię taki jutro tylko nie mamy polskich parówek. Myślisz, że z bratwurstem wyjdzie równie dobrze?

pochwal 0

Chyba obojętnie jaką kiełbaskę tam włożysz, ale wiadomo polska najlepsza smiley

pochwal 0

Zrobiłam dziś kapuśniak z twojego przepisu i na prawdę jest przepyszny. Polecam!

pochwal 0

Nie jadłam, ale na pewno spróbuję. Może nawet jutro :) 

pochwal 0

Takiego jeszcze nie jadłam ale wydaje mi się, że mojej podopiecznej posmakuje. 

+ ODPOWIEDZ