Forum

+ ODPOWIEDZ

Kotlety z ciecierzycy

Ostatni post: 2016-10-28 10:41 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Edyta Ochman 2
pochwal 0

Właśnie przeczytałam Wasz artykuł opisujący alergie i nietolerancje pokarmowe. Moja Podopieczna od lat nie może jeść ani jajek ani glutenu. Początkowo to był dla mnie szok, bo nie znałam żadnych przepisów, a moje umiejętności kulinarne opierały się na polskiej kuchni mącznej: pierogi, makarony, kotlety w panierkach z bułki tartej. Od niedawna robię dla Podopiecznej kotlety z ciecierzycy! Uwielbiamy je!

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciepłej jeszcze ciecierzycy
półtorej szklanki ugotowanego brązowego ryżu.
2 łyżki białej mąki ryżowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
różowa sól himalajska
czarny pieprz
sezam

Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz z ryżem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku masę na kotlety majerankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na pół godziny. Formować kotlety i obtaczać je w sezamie. Smażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Uważać, żeby nie przypalić sezamu!

pochwal 0

Zrobię dziś na obiad laugh

+ ODPOWIEDZ