Forum

+ ODPOWIEDZ

Murzynek

Ostatni post: 2015-09-10 22:25 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Alina Cwynar 3
pochwal 0

Znacie jakieś przepisy na murzynek? Moja podopieczna bardzo lubi smiley. Będę wdzięczna za pomoc.

pochwal 0

Zosiu Kochana, ja robię tak

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
125 g masła albo margaryny(ja dodałam oliwę, bo nie miałam margaryny)
4 łyżki powideł, konfitury albo domowego dżemu (dałam konfiturę wiśniową)
1 łyżeczka cynamonu
2 pełne łyżki prawdziwego miodu (dałam lipowy)
1 czubata łyżka ciemnego kakao (20 g)

opcjonalnie: 1 szklanka bakalii: rodzynków, posiekanych orzechów, migdałów


1 duże jajko
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej (albo proszku do pieczenia)
cukier puder do posypania ciasta


Do garnka wlać mleko, dodać cukier, masło (margarynę), powidła (dżem), cynamon, miód, przyprawę do piernika, kakao i wszystko razem zagotować. Ostudzić masę. 
Do ostudzonej masy dodać 1 jajko, mąkę i sodę. Dobrze wymieszać dużą łyżką. Dodać bakalie.
Masę przelać do blaszki posmarowanej masłem (margaryną) i posypanej mąką. Albo po prostu wyłożonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 -180 stopni i piec 40 – 50 minut, do tzw suchego patyczka (ja piekę na 170-180 stopni
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, zostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.

pochwal 0

Ja wolę na murzynku polewę czekoladową. Lubię jak trochę wsiąknie w ciepłe ciasto. 

+ ODPOWIEDZ