Forum

+ ODPOWIEDZ

Pulpeciki drobiowo-szpinakowe

Ostatni post: 2015-02-13 22:48 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Alina Cwynar 3
pochwal 0

Ostatnio przepisy są przeważnie na słodko to dodam coś obiadowego. Dziś zrobiłam PDP pulpeciki z piersi z kurczaka i szpinaku. Tak jej smakowały, że zjadła z dokładką. Z racji nadciśnienia nie używamy soli, ale opcjonalnie pulpeciki można posolić. 

1 pierś z kurczaka
1 czerstwa bułka
6 małych kostek mrożnego szpinaku
1 jajko
zioła prowansalskie
bułka tarta
mąka
mały por
koper
śmietana
łyżka masła

oliwa z oliwek do smażenia


Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i przemielić przez maszynkę do mięsa wraz z namoczną bułką i szpinakiem. Dodać jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki. Jak się kleją to można dodać bułkę tartą. Obtoczyć w mące. Podsmażyć na oliwie z oliwek. W garnku zagotwać wodę z pokrojonym w piórka porem. Podsmażne pulpety włżyć do gotującego się wywaru wraz z pozostałością ze smażenia. Gotować ok 10 min. 
Sos: wywar z por, w którym gotowały się pulpety, łyżka śmietany, koper, masło. 


Podawać z warzywami gotowanymi na parze i puree ziemniaczanym. Smacznego. 

pochwal 0

Super, ciekawe danie dietetyczne. Akurat nie miałam pomysłu na jutrzejszy obiad. Dziękuję za przepis. 

pochwal 0

Wyglądają smacznie. Muszę mojemu PDP zrobić, choć on nie bardzo lubi dietetyczne dania. 

+ ODPOWIEDZ