Forum

+ ODPOWIEDZ

Składniki na ciasto na naleśniki

Ostatni post: 2015-03-05 23:53 w Kulinaria - porady. Ostatnia odpowiedź Ewa Czapla 21
pochwal 0

Moje drogie panie. Mam swój sprawdzony przepis na naleśniki, ale znudził mi się trochę i chcę Was zapytać jak wy je przyrządzacie? Co dajecie do ciasta? A nóż widelec robicie je inaczej niż ja, czekam na wieści smiley

pochwal 0

Tadeusz ja daję mąkę, wode, jajko i proszek do pieczenia. Ale to są takie "postne naleśniki" powiedziałabym, robie takie od lat, żeby mniej kalorii pochłonąc laugh

pochwal 0

Wodę? Takie postne to nie dla mnie... oj nie nie nie 

pochwal 0

Ja zamiast wody daję mleko po prostu. Aha i dodaję całą paczkę cukru waniliowego. Nadzienie - biały serek na słodko - pycha! Uwielbiam słodkie potrawy.

pochwal 0

Nooo Tadek, nie wiedziałem, że Ty taki kulinarny fachowiec jesteś laugh

pochwal 0

Agnieszko ja tez dodaję cukier waniliowy do ciasta. Tak się przyzwyczaiłam, że bez cukru ciasto ma dla mnie taki nijaki smak... a takl czy jem naleśniki na slodko czy w wersji wytrawnej to ma taki specyficzny smak. Teściowa zawsze bardzo mnie chwaliła za ciasto na naleśniki, uważała, że świetnie wychodzi. A jego tajemnica był zawsze zwykły cukier waniliowy, którego ona nie dodawała smiley

pochwal 0

Moi drodzy, ja polecam dodać do ciasta na naleśniki jaiegoś aromatu do ciasta - rumowy, migdałowy, kokosowy - obojętnie. Mozna mieć naleśniki o każdym smaku dzięki temu :)

pochwal 0

Bardzo dobry pomysł z tymi aromatami!

Tadeuszu ja robię naleśniki jesczze inaczej. Do tradycyjnego ciasta dodaje odrazu ser, alen ie biały tylko homogenizowany waniliowy. Potem smaże normalnie naleśniki. Sa grubsze niż takie normalne i mi bardzo smakują. Do środka nie trzeba już potem dawać nadzienia :)

pochwal 0

Ewo - jadłam takie nalesniki właśnie tu w de. I powiem szczerze - mi średnio przypadł do gustu. Są takie suche... nie ma to jak normalny nalerśnik z pysznym, słodkim serkiem w środku (ze śmietana, cukrem i żółtkiem - pycha!).

pochwal 0

A ja polecam naleśniki z nutellą. Najlepiej posmarować jesczze gorące placki, żeby czekolada się roztopiła. Prawdziwa uczta dla łasuchów ;)

pochwal 0

Naleśniki - pychota. Byle nie za często bo to bomba kaloryczna smiley

pochwal 0

E tam Teresko, życie mamy tylko jedno, po co sobie wszystkie odmawiac ;)

pochwal 0

Marzenko moja podopieczna pewnego dnia mi mówi, Gabi upiecz naleśniki a ja Ci zrobie najlepsze danie na świecie. Myslę sobie ja juz zrobie naleśniki to co ona tam wymysli... ale dobrze, upieklam a ona posmarowała je nutella, położyla na nie kawałki banana pokrojonego w plasterki i posypała wszystko wiórkami kokosowymi i zawinęła. Choć za duż osię nie napracowała to bardzo mnie rozczuliła he he smiley Ale zjadłam tylko dwa naleśniki bo strasznie mnie zasłodziły. Preferuje jednak tradycyjnie, z białym serkiem na słodko ewentualnie z dżemem. 

pochwal 0

Mi córa kiedyś zrobiła podobne Gabrysiu. Zjadłam wszystko ze smakiem choć rzeczywiscie słodkie było niesamowicie.

pochwal 0

To ja może was zaskoczę, a może nie ale do ciasta naleśnikowego dodaj drożdże. Wychodzą wtedy takie biszkoptowe pulchne. Co prawda ciężko je później zwinąć czy złożyć, ale można poukładać jeden na drugim przekładając ulubionym nadzieniem. 

pochwal 0

Alinko drożdże? To faktycznie mnie zaskoczyłaś. Jeszcze nigdy nie słyszałam o naleśnikach na drożdżach. 

pochwal 0

Ja też pierwsze słyszę o naleśnikach na drożdżach. Powiedz jak je robisz dokładnie. 

pochwal 0

już podaję jak dokładnie je robię. Najpierw robię rozczyn z drożdży (ciepłe mleko i wkruszam drożdże 1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru) i odstawiam na 15 min. Jajk z żółtkiem ucieram na puszystą masę. Zmniejszam obroty i dodaję do masy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy (kupuję cukier z prawdziwą wanilią), resztę mleka i roztopione ostudzone masło (1/3 kostki).

pochwal 0

O, ja też jestem zaskoczona, że do ciasta na naleśniki daje się drożdże. Pierwsze słyszę. Też trzeba spróbować. 

pochwal 0

A ja jadłam dziś naleśniki na słono. Zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz. Wyszły przepysznie. Farsz robi się z czosnku, szpinaku i sera feta. Polecam!

pochwal 0

Znalazłam ten przepis. Bardzo prosty, tylko moja PDP nie lubi czosnku i musiałabym go ominąć. Ciekawe czy wyjdą równie smaczne. 

+ ODPOWIEDZ