Brokuły – właściwości zdrowotne

Brokuły w diecie

Brokuły są to warzywa, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Mają wiele właściwości zdrowotnych. Chronią między innymi przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka. Poprawiają funkcjonowanie wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Brokuły posiadają wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Warto spożywać je regularnie gdyż są lekkostrawne, zdrowe i smaczne. Są to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Można je komponować z wieloma potrawami i przyrządzać na różne sposoby.

Właściwości antynowotworowe brokułów

Brokuły dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza (sulforafanu) wykazują właściwości antynowotworowe. Przeciwutleniacz ten może uchronić przed rakiem piersi, rakiem prostaty czy też nowotworem jelita grubego. Warzywa najlepiej przyrządzać na parze, gdyż w ten sposób nie tracimy cennych wartości odżywczych. Warzywo to warto zatem gotować na parze około 4 minut. Badania dowodzą, że brokuły spożywane w towarzystwie rzodkiewki, rukoli, musztardy czy pomidorów wzmacnia działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości lecznicze brokułów

Brokuły mogą chronić przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Warzywa te zawierają bowiem sulforafan, który niszczy bakterie powodujące wrzody. Dodatkowo brokuły chronią przed powstawaniem zapalenia przełyku czy zapalenia błony śluzowej żołądka. Badania pokazują, że brokuły mogą pomóc w zniszczeniu nawet tych bakterii, które uodporniły się na powszechnie stosowane antybiotyki.
Warzywa te są dobrym sposobem na zmniejszenie nadciśnienia tętniczego. Posiadają bowiem dużą ilość potasu, który udrażnia naczynia krwionośne. Efektem jedzenia brokułów może być zatem obniżenie ciśnienia krwi. Potas zawarty w tych drogocennych warzywach pomaga również w wydalaniu nadmiaru sodu z organizmu. Warto zatem, by po brokuły sięgnęły osoby zmagające się z nadciśnieniem.
Brokuły mogą również pomóc we wzmocnieniu stawów oraz sprawić, że będą one bardziej elastyczne. Warzywa te zawierają bowiem sporą dawkę witaminy C. Witamina ta jest niezbędna w procesie wytwarzania kolagenu, który odpowiada za prawidłową kondycję ścięgien i stawów.
Dosyć ważnym składnikiem zawartym w brokułach jest również luteina. Brokuły dzięki zawartości luteiny, witaminy B2 oraz witaminy C są doskonałe w profilaktyce chorób oczu. Mogą zabezpieczyć przed wystąpieniem zaburzeń wzroku związanych z wiekiem. Warto zatem wprowadzić je do diety osób starszych.

Brokuły w diecie cukrzycowej – leczenie

Brokuły są to doskonałe warzywa w diecie dla cukrzyków. Posiadają bowiem bardzo niski indeks glikemiczny. Dodatkowo brokuły dzięki zawartym składnikom pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, które są częstym następstwem cukrzycy. Warzywa te zawierają również sporą dawkę chromu, który razem z insuliną zapewnia zachowanie właściwego poziomu cukru we krwi. Jest to zatem warzywo po które powinny sięgać osoby zmagające się z cukrzycą.

Brokuły w diecie odchudzającej

Brokuły to warzywa niskokaloryczne. Dostarczają tylko około 35 kalorii na 100 g. Dodatkowo posiadają błonnik, który zapełnia żołądek i daje uczucie sytości na dłuższy czas. Brokuły jako dodatek do obiadu mogą również obniżyć indeks glikemiczny całej potrawy. Warto jednak pamiętać, że są to warzywa, które spożywane w zbyt dużej ilości mogą powodować wzdęcia i gazy. Nie powinny być zatem głównym składnikiem diety odchudzającej.

Jak przygotować brokuły

Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Doskonale smakują jako dodatek do sałatki, maczane w śmietanie, kwaśnym mleku bądź w majonezie. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, ale mogą również być stosowane jako samodzielne danie. Stanowią podstawę smacznej zupy krem czy zapiekanki z sosem beszamelowym.
Aby złagodzić tworzenie się gazów i wzdęć warto łączyć brokuły z takimi przyprawami jak czosnek, koperek, kminek czy imbir.