- Przewodnik po meblach drewnianych: jak wybrać idealny gatunek drewna?
- Wszystko, co Musisz Wiedzieć o Suplementach: Włosy, Potencja, Sen
- Internet w Lubaniu: Przyszłość Cyfrowej Transformacji
- Zdrowe Odżywianie na Co Dzień: Praktyczne Porady i Skuteczne Przepisy dla Każdego
- Skuteczne Metody Zmniejszania Stresu: Praktyczne Techniki Relaksacyjne dla Każdego
Dieta cukrzycowa dla osoby starszej
Cukrzyca u osób starszych
Cukrzyca jest to choroba przewlekła, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Z tą dolegliwością zmagają się często osoby starsze. Cukrzyca może wystąpić wskutek zaburzeń w wydzielaniu insuliny (hormonu obniżającego stężenie cukru we krwi) lub przez upośledzenie działania insuliny. Z tego też względu dieta osoby z cukrzycą różni się od diety osoby zdrowej.
Nieleczona cukrzyca może powodować ryzyko powstania udaru, może powodować nadciśnienie tętnicze, różnego rodzaju choroby układu krwionośnego oraz niepełnosprawność. U osób starszych zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy ze względu na kilka istotnych czynników. Pierwszym z nich jest niska aktywność fizyczna. Starsze osoby stosują również wiele leków, które mogą powodować skutki uboczne w postaci zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia cukrzycy jest również otyłość oraz niepełna wydolność narządów, takich jak nerki czy wątroba.
Cukrzyca u osób w wieku dojrzałym może nie objawiać się tak jak u osób młodszych. Często nie występują takie dolegliwości jak wielomocz, zaburzenia widzenia, zwiększone pragnienie czy osłabienie organizmu. Dlatego niezwykle ważne jest regularne, profilaktyczne badanie się.
Jak leczyć cukrzycę u osób starszych
Cukrzyca jest to choroba nieuleczalna. Można jednak spowolnić jej rozwój. W tym celu należy przyjmować odpowiednio dobrane leki oraz utrzymywać specjalną dietę. Osoby starsze muszą najczęściej stosować odpowiednie leki oraz preparaty dla cukrzyków.
Dieta dla osób z cukrzycą – terapia
Dieta dla osób z cukrzycą powinna być odpowiednio dobrana do danej osoby. Dieta osoby starszej cierpiącej na tą chorobę nie różni się jednak zbytnio od diety młodszej osoby z cukrzycą. Jadłospis powinien być odpowiednio kaloryczny. W tym celu warto zasięgnąć porady dietetyka specjalizującego się w cukrzycy. Tylko specjalista będzie w stanie dobrać dietę odpowiednio do wieku, masy ciała, stanu zdrowia oraz ilości aktywności fizycznej.
Dieta dla osób z cukrzycą powinna opierać się o węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczyć można przede wszystkim pieczywo razowe, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, dobrej jakości kasze czy otręby. Produkty te zawierają dużą ilość błonnika, który zwiększa uczucie sytości i zapobiega nagłym skokom cukru we krwi.
Jadłospis osoby borykającej się z cukrzycą powinien być bogaty w warzywa i owoce. Owoce powinny stanowić dodatek do jadłospisu i być wybierane ze względu na swój indeks glikemiczny. Warzywa należy spożywać świeże, najlepiej jeśli to możliwe nieprzetworzone. Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym to na przykład maliny, truskawki, borówki amerykańskie, kiwi, cytrusy, brokuły, pomidory czy ogórki.
Dieta osób z cukrzycą powinna zawierać również przetwory mleczne. Najlepiej wybierać fermentowane produkty, które nie zawierają cukrów. Do takich produktów zaliczyć można na przykład jogurt naturalny, kefir, maślankę czy mleko o niskiej zawartości tłuszczów. Najlepiej, by dziennie spożywać dwie porcje produktów mlecznych.
Równie istotnym składnikiem diety u osób z cukrzycą jest białko. Osoby starsze powinny zjadać chude mięso takie jak drób, królik czy ryby. Warto również dołączyć do diety strączki na przykład soczewicę, ciecierzycę czy fasolę.
Jadłospis osoby starszej borykającej się z cukrzycą nie różni się więc znacząco od jadłospisu osoby młodszej z tą dolegliwością. Najważniejsze, by pilnować masy ciała oraz zapobiegać nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi. U osób starszych ważne jest, by wykonywać badania i konsultować swoją chorobę z lekarzem. Jeśli osoba z cukrzycą będzie trzymała się zaleceń i diety z pewnością spowolni to postęp choroby i pozwoli na normalne funkcjonowanie.