Dynia w jesiennym menu seniora

Co jeść jesienią?

Jesień jest to ciekawa pora roku. Podobnie jak podczas wiosny nasz organizm jest narażony na osłabienie odporności. W tym okresie warto zatem zadbać o odpowiedni stopień aktywności fizycznej oraz odpowiednio zbilansowaną dietę. Do jesiennego menu warto dołączyć kilka składników, które najsmaczniejsze są o tej porze roku.
Jesień jest to taka pora roku, w które króluje wiele różnych i zdrowych produktów. O tej porze roku mamy bowiem mnogość owoców i warzyw sezonowych, które nie tylko doskonale smakują, ale również dostarczają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jednym z podstawowych produktów w jesiennym menu powinna być przede wszystkim dynia, ale równie smaczne są świeże grzyby czy owoce sezonowe takie jak śliwki czy jabłka.

Dynia w jesiennym menu

Dynia jest to warzywo, które uznawane jest za bombę witaminową. Można z niej stworzyć różnego typu potrawy. Najczęściej jednak spotykamy zupę dyniową, gdyż jest to danie smaczne, sycące i rozgrzewające podczas jesiennych pochmurnych dni. Danie to można przyrządzić na różne sposoby dodając różnego typu przyprawy takie jak chili czy curry. Ciekawą propozycją jest również ciasto dyniowe. Jest to deser prosty w przygotowaniu, a jednocześnie smaczny i ciekawy. Ciasto z dyni to idealna propozycja na popołudniowy deser do kawy czy ciasto na jesienne przyjęcie. Zawiera w sobie wiele cennych witamin i minerałów. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. Co ciekawe świeże pestki z dyni mogą również pomóc w uporaniu się z wszelkimi pasożytami żerującymi w naszym organizmie takimi jak owsiki czy tasiemiec.

Grzyby w jesiennym menu

W Polsce ze względu na pogodę można znaleźć wiele gatunków grzybów. Grzybobranie samo w sobie jest bardzo ciekawym pomysłem na spędzenie wolnego czasu. Świeże powietrze oraz miły spacer pomiędzy drzewami to zdrowa aktywność fizyczna. Niewątpliwym atutem jest również to, że po spacerze możemy przyrządzić pyszne i ciekawe danie stworzone z własnoręcznie uzbieranych grzybów leśnych. Ważne jest jednak to, że na grzybach trzeba się znać. Zjedzenie trującego grzyba może bowiem prowadzić do zatruć pokarmowych lub nawet śmierci. Jeśli jednak jesteśmy pewni grzybów, które znalazły się w naszym koszyku warto przyrządzić z nich jakieś pyszne danie.
Jedną z podstawowych potraw z grzybów jest oczywiście zupa. Inną propozycją jest na przykład risotto z grzybami leśnymi czy też własnoręcznie zrobiony sos grzybowy. Grzyby zawierają wiele wartości odżywczych, dlatego warto je spożywać. Są również bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć. Odgrywają również istotną rolę w procesie trawienia. Grzyby stymulują również układ immunologiczny i są często stosowane przy chorobach nowotworowych. Stanowią również ciekawy zamiennik dla drobiu, zawierają bowiem dużą ilość cennego białka.

Owoce jesieni

Jesień jest to pora roku podczas której dojrzewa wiele pysznych owoców. O tej porze możemy wybierać spośród wielu odmian jabłek, śliw czy gruszek. Owoce te dostarczają organizmowi wielu potrzebnych składników mineralnych. Mogą również stanowić ciekawą i pyszną alternatywę dla zwykłych słodyczy. Owoce jesieni są bowiem niezwykle soczyste, pyszne i słodkie. Można je jeść na surowo, bądź przyrządzić z nich dżemy, marmolady czy ciasta. Owoce jesieni mogą być również dodatkiem do porannej owsianki czy jogurtu. Stanowią bowiem cenne źródło składników odżywczych, a przy tym są niezwykle smaczne.
Jesień jest to więc pora roku podczas której warto korzystać z dobrodziejstw natury. W tym okresie najlepiej swoją dietę oprzeć o jak najbardziej naturalne składniki. W ten sposób uchronimy się przed infekcjami i wzmocnimy swój organizm przed zimą. Warto zatem skorzystać z dobrodziejstw jakie oferuje nam natura.