Herbaty ziołowe – zdrowy zamiennik popularnego napoju

Co wybrać zamiast kawy?

Wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej, gorącej kawy. Napojem tym możemy również przegonić popołudniową senność oraz umilić sobie czas spędzony z przyjaciółmi. Najczęściej osoby pijące kawę nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju. Okazuje się jednak, że kawę można zastąpić różnymi innymi zamiennikami, które są najczęściej zdrowsze niż ten czarny napój. Wiele z tych zamienników pobudza do działania zupełnie tak jak odpowiednik, inne smakiem przypominają smak kawy, jeszcze inne wyglądają zupełnie jak kawa. Warto zatem poznać wszystkie alternatywy tak popularnej i lubianej kawy. Eksport napojów.

Zamienniki kawy

Kawę można zamienić wykorzystując wiele innych napojów. Może to być zarówno yerba mete, zielona herbata, zielona kawa czy kawa orkiszowa. Są to zdrowsze zamienniki popularnego napoju, które możemy stosować zamiennie.

Yerba mate

Yerba mate jest to herbata, którą otrzymujemy z wysuszonych oraz wyprażonych i pokruszonych liści oraz łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego, który roście w Paragwaju, ale również Urugwaju, południowej Brazylii oraz północnej Argentynie. Jest to napój, który cechuje się wysoką zawartością kofeiny. Dzięki temu doskonale sprawdzi się jako typowy zamiennik kawy. Działa bowiem silnie pobudzająco, przyspiesza przemianę materii oraz może w niewielkim stopniu przyspieszyć odchudzanie. Yerba mate jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wspomaga trawienie.
Yerba mate może być traktowana jako rytuał, gdyż tradycyjnie parzy się ją w specjalnym naczynku o nazwie matero. Naczynie to tradycyjnie wykonywane jest z owoców tykwy, ale można znaleźć matero z gliny, drewna czy porcelany. Do picia yerba mate niezbędna jest również specjalna słonka zakończona sitkiem, która chroni przed połknięciem kawałków suszu. Ważna jest również temperatura zaparzania. Nie powinna być większa niż 80 – 85 stopni Celsjusza. Co warto podkreślić susz można zaparzać wielokrotnie.

zielona herbata

Równie smacznym i ciekawym zamiennikiem kawy jest zielona herbata. Otrzymuje się ją z listków krzewu o nazwie Camellia sinensis. Listki te poddaje się działaniu pary wodnej. Następnie listki się suszy. Co ważne zielona herbata, inaczej niż czarna, nie jest poddawana procesowi fermentacji.
Zielona herbata to zdrowy napój. Jest bogatym źródłem polifenoli, które pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów. Zielona herbata działa antyoksydacyjnie, a niektóre badania pokazują, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak na przykład Parkinson. Zielona herbata pomoże również w regulowaniu poziomu cholesterolu. Napój ten zawiera również wiele cennych dla zdrowia pierwiastków takich jak chrom. Selen. Fluor, wapń, cynk czy magnez.
Jak w przypadku każdego napoju ziołowego, również z zieloną herbatą należy uważać. Najlepiej pić ją w umiarkowanych ilościach. Około dwóch czy trzech szklanek zielonej herbaty nie będzie mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Większa ilość tego napoju może jednak utrudniać wchłanianie takich pierwiastków jak żelazo czy magnez. Osoby z niedoborami powinny więc szczególnie uważać na picie zbyt dużej ilości zielonej herbaty.

zielona kawa

Jest to napój, który uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej kawy. Zielona kawa ma bowiem działanie pobudzające oraz wspomaga odchudzanie. Regularne picie zielonej herbaty może pomóc w przypadku osób odchudzających się oraz ćwiczących regularnie. Jest bowiem świetnym dodatkiem do codziennego dnia. Zielona kawa dzięki zawartości antyoksydantów może również opóźnić procesy starzenia się skóry oraz uchronić przed wystąpieniem chorób przewlekłych.

kawa orkiszowa

Kawa orkiszowa to napój, który nie zawiera kofeiny. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą pić zwykłej kawy lub takich, które powinny ograniczyć jej spożycie. Kawę orkiszową często podaje się dzieciom oraz kobietom w ciąży. Zapobiega ona powstawaniu zaparć, jest doskonałym źródłem błonnika, reguluje procesy trawienia i pracę przewodu pokarmowego. Jest to napój lekkostrawny oraz smaczny.