Indeks glikemiczny

Co to jest indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny służy do klasyfikacji żywności w zależności od szybkości wchłaniania cukru we krwi. Oznacza to, że jest to wskaźnik, który pokazuje w jakim tempie rośnie stężenie cukru we krwi w zależności od produktu który spożywamy. Jeśli dany produkt posiada wysoki indeks glikemiczny oznacza to, że szybciej ulega strawieniu, a w związku z tym gwałtownie wzrasta a po chwili spada poziom cukru we krwi. Nie jest zatem korzystne dla zdrowia. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie powodują natomiast tak dużych wahań poziomu cukru we krwi, są więc dla nas bezpieczniejsze.

Jak stosować dietę opartą na indeksie glikemicznym

Najczęściej gdy mowa o indeksie glikemicznym naszym oczom ukazują się skomplikowane i długie tabelki, które stosowane są przez osoby chore na cukrzycę bądź osoby odchudzające się. Warto jednak wiedzieć, że podstawowa wiedza na temat indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów jest dosyć prosta do przyswojenia. Jest również bardzo przydatna nie tylko dla osób chorych czy odchudzających się. Spożywając produkty o odpowiednim indeksie glikemicznym możemy uchronić się przed wieloma chorobami.
Jednym z podstawowych kroków do diety o niskim indeksie glikemicznym jest wybieranie produktów pełnoziarnistych. Całe ziarna zawierają bowiem więcej cukrów nieprzyswajalnych, z tego względu ich spożywanie jest korzystniejsze dla zdrowia. Węglowodany zawarte w pełnych ziarnach wchłaniają się powoli i nie powodują szybkiego wzrostu cukru we krwi. W zdrowej diecie powinny zatem znaleźć się takie produkty jak ciemne kasze, pełnoziarniste makarony, razowy chleb czy chleb na zakwasie. Równie dobre są produkty takie jak otręby, które dodatkowo zawierają wiele drogocennych składników mineralnych. Dodawanie otrębów do posiłków wzbogaca naszą dietę również o błonnik i witaminy.

Jak budować zdrowie

Kolejnym krokiem ku zdrowszej diecie jest ograniczenie spożywania cukrów prostych. Należy zatem unikać takich produktów jak cukier, słodycze, miód oraz soki i napoje owocowe. Warto pamiętać, że zawartość cukru w danym produkcie trzeba sprawdzić w tabelce zamieszczonej na opakowaniu. Jeśli produkt opisany jest jako – bez dodatku cukru – nie oznacza to, że nie zawiera cukrów wcale. Ta zasada powinna być przestrzegana nie tylko przez osoby chore na cukrzycę.
Trzecim ważnym krokiem do zdrowszej diety jest stosowanie krótkiej obróbki termicznej. Najlepiej aby owoce i warzywa stosować w formie surowej lub jeśli to konieczne gotować najlepiej na parze al dente. Obróbka termiczna zwiększa bowiem indeks glikemiczny produktów. Poprzez gotowanie ułatwiamy bowiem trawienie produktów i przyspieszamy ich wchłanianie. W diecie opartej na niskim indeksie glikemicznym należy zatem pilnować czasu gotowania wszelkich produktów tak, by uniknąć ich rozgotowania. Warto również jak najmniej blendować i rozcierać. Korzystniejsze dla zdrowia są bowiem całe, nieprzetworzone owoce i warzywa.

Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiednie komponowanie posiłków. Najczęściej rzadko jemy posiłki składające się tylko z jednego składnika. Należy zatem odpowiednio komponować nasze dania opierając się na indeksie glikemicznym wszystkich składników. Jeśli na talerzu znajduje się już produkt o wysokim indeksie glikemicznym warto go połączyć z produktem o niskim indeksie. W ten sposób potrawa będzie zdrowsza i zapobiegniemy skokom poziomu cukru we krwi.
Jednym z ważnych kroków ku zdrowszej diecie jest również ograniczenie udziału węglowodanów w diecie. Należy pamiętać, że cukry są ważnym składnikiem diety i nie należy z nich całkowicie rezygnować. Pełnią bowiem ważną funkcję dla działania naszego organizmu. Wybierając węglowodany należy jednak wybierać te o niższym indeksie glikemicznym. Jest to zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu.