- Przewodnik po meblach drewnianych: jak wybrać idealny gatunek drewna?
- Wszystko, co Musisz Wiedzieć o Suplementach: Włosy, Potencja, Sen
- Internet w Lubaniu: Przyszłość Cyfrowej Transformacji
- Zdrowe Odżywianie na Co Dzień: Praktyczne Porady i Skuteczne Przepisy dla Każdego
- Skuteczne Metody Zmniejszania Stresu: Praktyczne Techniki Relaksacyjne dla Każdego
Jabłka – właściwości, zastosowanie
Jedzenie jabłek na zdrowie
Dietetycy zalecają, aby spożywać co najmniej jedno jabłko dziennie. Jest to owoc, który ma wiele właściwości zdrowotnych i jest bardzo wartościowy. Jednocześnie jest to produkt niskokaloryczny i pyszny. Smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce. Warto zatem dołączyć go do codziennej diety.
Jabłka były znane człowiekowi już w czasach przed naszą erą. Owoce te doceniane były zarówno przez starożytnych Greków czy Rzymian jak i przez naszych przodków. W Biskupinie znaleziono bowiem ślady jabłoni świadczące o tym, że również w naszych regionach jabłka były popularnym przysmakiem. W obecnych czasach Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców. Nasze jabłka doceniane są przez większość państw na świecie. Jabłka posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Warto stosować je w codziennej diecie już od najmłodszych lat.
W medycynie naturalnej jabłka stosuje się przy takich dolegliwościach jak biegunka, niestrawność czy choroby wrzodowe. Gotowane i tarte jabłka to jeden z pierwszych posiłków małych dzieci podczas rozszerzania diety. W stanach zapalnych jamy ustnej i gardła niezwykle pomocna jest herbatka ze skórek jabłka. Popularny jest również ocet jabłkowy, który stosuje się prozdrowotnie oraz podczas kuracji odchudzających. Ocet jabłkowy wypijany codziennie pozwala uzupełnić organizm o potas oraz hamuje rozwój infekcji oraz poprawia trawienie. Jest to więc doskonały pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia.
Jakie właściwości lecznicze mają jabłka
Jak się okazuje jabłka mają wiele właściwości leczniczych. Mogą zapobiec między innymi rakowi jelita grubego. Dzięki zawartemu w jabłkach błonnikowi regulują pracę jelit, chronią przed nieprzyjemnymi zaparciami oraz chorobami jelit. Warto w tym zakresie jeść jabłka na surowo, ze skórką, ponieważ to właśnie tam znajduje się najwięcej flawonoidów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Jabłka mogą również zapobiec miażdżycy oraz uchronić nas przed zawałem. Zmniejszają bowiem wchłanianie złego cholesterolu. Według badań jabłka poprawiają również stan serca oraz naczyń krwionośnych. Są to więc owoce, które warto spożywać zwłaszcza w przypadku osób starszych. Jabłka zawierają również cenną witaminę C. Im kwaśniejsza odmiana tym więcej witaminy C zawiera. Warto zatem spożywać te owoce w sezonie jesienno-zimowym.
Jabłka a indeks glikemiczny
Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny. Są to więc owoce, które bez obaw mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Dodatkowym atutem jest zawarty w jabłkach błonnik, który reguluje poziom cukru we krwi. Przy cukrzycy zalecane jest jednak spożywanie surowych jabłek w ograniczonej ilości. Przeciwwskazany jest bowiem sok z tych owoców gdyż jego indeks glikemiczny jest zbyt wysoki dla osób chorych na cukrzycę.
Jabłka a odchudzanie
W dietach odchudzających jabłka są jednym z podstawowych owoców. Jabłka są bowiem sycące i nie zawierają dużo kalorii. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką ma około 50 kcal. Warto zatem spożywać je codziennie jako przekąska bądź drugie śniadanie. Jest bowiem zdrowe, słodkie, sycące i niezwykle smaczne. Może z powodzeniem zastąpić słodycze zwłaszcza na początku drogi z odchudzaniem się.
Odmiany jabłek i ich zastosowanie
Na świecie znanych jest ponad 10 tysięcy odmian tych owoców. Różnią się kształtem, wielkością oraz kolorem, smakiem i aromatem. W zależności od odmiany mają różne zastosowania w kuchni. Jedne są doskonałe na surowo, inne lepiej nadają się na soki lub przetwory.
Na surowo najlepiej smakują odmiany dosyć twarde, soczyste i słodkie. Często takie jabłka nazywa się deserowymi. Do najczęściej stosowanych odmian należą:
- jonagold
- ligol
- lobo
- delikates
- rubin
- spartan
Do gotowania bądź pieczenia lepiej sprawdzą się jabłka kwaśne, które szybko się rozgotowują. Do takich jabłek należą między innymi:
- antonówka
- reneta
Jabłka te sprawdzą się również doskonale na przetwory.