- Przewodnik po meblach drewnianych: jak wybrać idealny gatunek drewna?
- Wszystko, co Musisz Wiedzieć o Suplementach: Włosy, Potencja, Sen
- Internet w Lubaniu: Przyszłość Cyfrowej Transformacji
- Zdrowe Odżywianie na Co Dzień: Praktyczne Porady i Skuteczne Przepisy dla Każdego
- Skuteczne Metody Zmniejszania Stresu: Praktyczne Techniki Relaksacyjne dla Każdego
Pomidory – dlaczego warto je jeść?
Pomidor należy do rodziny psiankowatych. Zalicza się je do warzyw choć z botanicznego punktu widzenia to owoc. Historia pomidora jest bardzo długa i ciekawa. Otóż pierwsze pomidory pochodzą z Ameryki południowej ( Boliwii, Peru, Meksyku , Ekwadoru) i miały wtedy złocistą barwę. Ludność zamieszkująca tamte rejony żywiła się nimi. Skąd wzięły się pomidory w Europie? Otóż zostały one sprowadzone z Ameryki południowej przez Hiszpanów. Z racji swojego kolory były nazywane mianem ,, złotych jabłek”. Jak pomidory dotarły do Polski. Zostały przywiezione z Włoch przez królową Bonę, która importowała do naszego kraju bardzo duże ilości owoców i warzyw. Na początku bano się je spożywać, gdyż uważano że mogą być trujące. Kiedy już przekonano się, że są bezpieczne dla naszego organizmu, a wręcz wykazują bardzo wiele dobroczynnych właściwości zaczęto je uprawiać.
Rodzaje pomidorów
Z botanicznego punktu pomidor to nic innego jak mięsista jagoda, czyli owoc. Jednak posiadanie małej ilości cukrów plus charakter zastosowania sprawił, że został zakwalifikowany jako warzywo. W kuchni mamy bardzo wiele możliwości zastosowania tego warzywa (np. przeciery, sosy, pasty, zupy). Jednym słowem jest spożywany w dużych ilościach w każdym domu. Odmian pomidorów jest bardzo wiele. Różnią się one między sobą kolorem, kształtem, smakiem oraz wielkością. Najpopularniejsze odmiany to : malinowe, zielone, tygrysie, żółte, czerwone, pomarańczowe, daktylowe, a także pomidorki koktajlowe.
Pomidory – dlaczego warto je jeść? Zdrowie
Pomidory wykazują bardzo wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Dlaczego są takie zdrowe i co zawierają? Najważniejszą substancją, która znajduje się w pomidorach jest likopen. To organiczny związek i jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. To jemy warzywa zawdzięczają swój kolor. Neutralizuje on wolne rodniki, a tym samym opóźnia procesy starzenia się. Co bardzo ważne jego zawartość nie ulega zmniejszeniu podczas obróbki cieplnej. Ponadto są bogate w potas, wapń, żelazo, fosfor, brom, witaminę C ,A i E, K ,witaminy z grupy B oraz błonnik. Jaki wpływ na nasz organizm ma regularne spożywanie pomidorów?
- zwiększenie odporności organizmu – pomidor do bomba witaminowa. Duże ilości witaminy C ,A, E,K oraz witamin z grupy B usprawniają procesy zachodzące w naszym organizmie.
- korzystny wpływ na układ nerwowy
- pomagają w zachowaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- neutralizują wolne rodniki – działanie antystarzeniowe
- pomagają w walce z nadwagą – są niskokaloryczne.
Pomimo tak wielu właściwości zdrowotnych dla organizmu pomidory mogą wywoływać alergię. Dlatego należy uważać gdy spożywamy je podczas karmienia piersią oraz kiedy wprowadzamy je do diety maluszka. Osoby z problemami przewodu pokarmowego oraz osoby w podeszłym wieku powinny obierać pomidora ze skórki ( najlepiej wcześniej sparzając go), aby jak najmniej obciążać przewód pokarmowy. Bardzo ważne w naszej diecie jest spożywanie przetworzonych pomidorów np. past, sosów, ketchupów. Dlaczego? Otóż likopen podczas obróbki cieplnej jaką mamy podczas przetwarzania zmienia się w związek, który jest jeszcze lepiej przyswajalny przez nasz organizm ( dochodzi do zerwania wiązań). Dlatego po spożyciu przetworów poziom likopenu we krwi jest nawet 2-3 razy większy niż po zjedzeniu świeżych pomidorów. Dlatego dodajmy te cudowne warzywa do naszych zup, sosów i innych dań, gdyż pod wpływem obróbki nie tracą one na wartości, a wręcz odwrotnie wiele zyskują. Pomidory to w Polsce warzywa sezonowe lecz na sklepowych półkach dostępne są cały rok. Wielu z nas w sezonie samemu hoduje pomidory, gdyż nie są one zbyt skomplikowane w uprawie, a świeżo zerwane z krzaka mają niesamowity zapach i niepowtarzalny smak.