- Przewodnik po meblach drewnianych: jak wybrać idealny gatunek drewna?
- Wszystko, co Musisz Wiedzieć o Suplementach: Włosy, Potencja, Sen
- Internet w Lubaniu: Przyszłość Cyfrowej Transformacji
- Zdrowe Odżywianie na Co Dzień: Praktyczne Porady i Skuteczne Przepisy dla Każdego
- Skuteczne Metody Zmniejszania Stresu: Praktyczne Techniki Relaksacyjne dla Każdego
Przyprawy korzenne
Przyprawy korzenne wzięły swoją nazwę od Wysp Korzennych ( obecnie Maluki), z których pochodzą. Jest to grupa wysp wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego, który należy do Indonezji. Przypraw korzennych mamy całe mnóstwo. Najbardziej znane w naszym kraju to : imbir, cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, szafran, kurkuma, kardamon czy ziele angielskie. Potrafią one nadać potrawie oryginalny i niepowtarzalny smak oraz aromat. Ponadto mają one korzystny wpływ na nasz organizm. W tym artykule postaram się wam przybliżyć historię przypraw korzennych oraz ich pozytywne właściwości.
Historia przypraw korzennych
Przyprawy korzenne do Europy przypłynęły na okręcie Magellana. Co prawda z wyprawy morskiej wrócił tylko i wyłącznie jeden okręt, ale za to z bardzo cennym ładunkiem – korzennymi przyprawami. Jego kapitan ze swojego załadunku był niezmiernie dumny. I tak oto rozkwitł europejski handel tymi przyprawami. Były one naprawdę cenne i stanowiły towar niszowy, który był dostępny tylko dla wybranych.
Właściwości przypraw korzennych
W dzisiejszych czasach produkty te są ogólnie dostępne, a ich wartość znacznie spadła ( wyjątkiem tutaj jest szafran). W kuchni należy używać ich z rozwagą i wyczuciem. O ile dobrze dobrane i w odpowiedniej ilości wzmocnią i podkreślą smak potraw , o tyle również nieumiejętne ich stosowanie potrafi zepsuć niemalże smak każdej potrawy. Ponadto mają one bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i z tego także powodu cieszą się coraz większą popularnością i zastosowaniem w kuchni.
W dawnych czasach przyprawy służyły głównie jako afrodyzjaki czy kadzidła przy obrzędach i rytuałach. Zresztą były tak cenne, że niejednokrotnie stawały się obiektem kradzieży. Dzisiaj służą nam do nadawania daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale także pomagają nam w walce z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Jakie działania wykazują przyprawy korzenne:
- rozgrzewające
- bakteriobójcze
- bakteriostatyczne
- antyoksydacyjne
Cynamon to jedna z najbardziej znanych przypraw, a zarazem najczęściej stosowana. Dodaje się go do wypieków, owsianek, ciepłych napojów, a nawet mięs. Pobudza nasz układ trawienny do działania oraz działa rozgrzewająco na organizm, dlatego bardzo często stosuje się go w okresie jesienno – zimowym. Posiada także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Ma także korzystny wpływ na bóle mięśni oraz menstruacyjne. Przyśpiesz proces przemiany materii, dlatego wspomaga proces odchudzania. Jego regularne spożywanie obniża poziom glukozy we krwi.
Imbir posiada silne właściwości rozgrzewające , przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dlatego tak chętnie dodajemy go do zimowych herbatek oraz sięgamy po niego w okresie przeziębień i zachorowań. Imbir świetnie poradzi sobie także z mdłościami oraz wymiotami u kobiet w ciąży. Dostępny jest jako sproszkowana przyprawa lub jako świeży korzeń, który jest dużo mocniej aromatyczny i zawiera więcej substancji czynnych.
Goździki wykazują korzystny wpływ na nasz układ trawienny, wspomagana jest praca jelit oraz wykazują działanie bakteriobójcze. To świetny dodatek zwłaszcza do herbat.
Przyprawy korzenne muszą być też odpowiednio przechowywane, aby zachowały smak, aromat oraz swoje właściwości. Powinny znajdować się w szczelnie zamkniętych pojemniczkach ( najlepiej zakręcanych szklanych) oraz nie powinno bezpośrednio padać na nie światło słoneczne. W kuchni mamy nieograniczone możliwości łączenia ich smaku i aromatu z wieloma daniami. Możemy także dodawać ich do słodkich wypieków ( piernik bez przypraw korzennych to nie piernik, a szarlotka bez cynamonu już tak nie smakuje) jak również do zimowych rozgrzewających i zwalczających bakterie herbatek. Jeżeli zmagamy się z problemami ze strony układu trawiennego możemy także spożyć same przyprawy np. pół łyżeczki imbiru i popić je wodą.