- Przewodnik po meblach drewnianych: jak wybrać idealny gatunek drewna?
- Wszystko, co Musisz Wiedzieć o Suplementach: Włosy, Potencja, Sen
- Internet w Lubaniu: Przyszłość Cyfrowej Transformacji
- Zdrowe Odżywianie na Co Dzień: Praktyczne Porady i Skuteczne Przepisy dla Każdego
- Skuteczne Metody Zmniejszania Stresu: Praktyczne Techniki Relaksacyjne dla Każdego
Śliwki – dlaczego warto je jeść?
Śliwki to owoce, które bardzo chętnie zjadamy. Należą do gatunku Prunus, do rodziny różowatych. Są one blisko spokrewnione z morelami, brzoskwiniami, czereśniami oraz wiśniami. Wyróżniamy bardzo wiele gatunków śliwek, które różnią się między sobą smakiem oraz wyglądem. Tak oto możemy spotkać śliwki fioletowe, różowe, żółte, większe, mniejsze, okrągłe czy jajowate. W Polsce najbardziej popularne są takie odmiany jak renkloda, mirabelka czy węgierka. Możemy spożywać je na surowo jak również po ugotowaniu czy usmażeniu. Śliwki to nie tylko smaczne owoce, ale także bardzo zdrowe.
Krótka historia śliwek
Śliwka jest wiele odmian, szacuje się, że około 6 tysięcy. Pierwsze zapiski odnośnie tego owocu pochodzą z Chin gdzie stanowiły podstawowy składnik diety ich mieszkańców. Śliwka była znana także w starożytnym Rzymie. Swoje miejsce znalazła też w mitologii, gdzie symbolizuje silną osobowość, zaradność z problemami. Kojarzona jest także z mądrością oraz starszym wiekiem. Kwiaty śliwy to symbol pożegnania zimy i nadejścia wiosny oraz rozkwitu pięknego i długiego życia.
Co zawierają śliwki?
Śliwki są bogate w takie składniki jak : białko, tłuszcze, węglowodany, cukry oraz błonnik. Zawierają również dużo witamin: A, cały kompleks witamin z grupy B, C, E,K , a także cynk , potas, żelazo, wapń, sód oraz magnez. Jak widzimy to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza dla naszego organizmu. Jak wiadomo, śliwki możemy spożywać pod wieloma postaciami, jednak to te surowe zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. I tak oto zaledwie kilka surowych owoców dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dlatego warto włączyć te owoce do codziennej diety.
Właściwości śliwek
Badania potwierdziły, że naturalne ekstrakty z brzoskwini i śliwki wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Niszczą komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Ekstrakty z tych owoców wykazują bardzo dużą skuteczność w walce nawet z nowotworami złośliwymi. Doskonale regulują trawienie, dlatego po obfitych lub ciężkostrawnych posiłkach warto po nie sięgnąć jak nie w świeżej postaci to przynajmniej kompotu. Dlatego osobą z problemami trawiennymi lub zaparciami poleca się śliwki ( głównie węgierki oraz renklody). Posiadają dużą zawartość pektyn, które pomagają usunąć z jelit zalegające resztki przetrawionego pokarmu. Świeże śliwki dzięki swoim właściwościom wspomagają odchudzanie. Ponadto są mało kaloryczne czego nie można już powiedzieć o suszonych. 100 g świeżych owoców to tylko 45 kcal, natomiast w 100g suszonych mamy aż 260 kcal. Ze względu na duże zawartości wielu składników odżywczych poleca się je weganom oraz wegetarianom. Ekstrakt z kory drzewa śliwy znalazł zastosowane przy produkcji preparatów na problemy z układem moczowym. I tak oto wyciąg z kory śliwy afrykańskiej sprawdza się w leczeniu problemów związanych z prostatą, natomiast wyciąg z kory śliwy japońskiej ma wpływ na zakwaszenie moczu, czyli przeciwdziała bakteryjnym zapaleniom pęcherza moczowego.
Śliwki bardzo korzystnie wpływają także na stan naszej skóry. Ich właściwości doceniają zwłaszcza posiadacze cery naczynkowej. Z problemem pękających naczynek boryka się bardzo wielu ludzi. Duża zawartość naturalnej i dobrze przyswajalnej witaminy C pomaga uszczelnić i wzmocnić naczynka. Ponadto witamina K reguluje proces krzepnięcia krwi. Regularne spożywanie owoców oraz ekstrakty ze śliwek zawarte w kosmetyka -ch działają antiaging czyli opóźniają procesy starzenia się skóry. Jednocześnie w sposób zauważalny poprawiają kondycję oraz wygląd naszej skóry.
Jak już wiemy śliwki mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego jeśli tylko mamy taką możliwość to włączmy je do codziennej naszej diety.